Hoeflon Compactkranen

Project in het kort

Type
Smarter Equipment
Opdrachtgever
Hoeflon Compactkranen BV
Website
Doel van het project
De ontwikkeling van een volledig eigen besturing systeem om de complexe eisen qua modulariteit en schaalbaarheid mogelijk te maken.
Gerealiseerd
2013 - 2017
Machine varianten

Hoeflon Compactkranen BV ontwikkelt, produceert en verkoopt minihijskranen. Deze maken verticaal transport mogelijk op plaatsen die normaal gesproken onbereikbaar zijn. Handig. Een Hoeflon-kraan is radiografisch heel minutieus bestuurbaar, dankzij de besturingselektronia en slimme firmware die Gepro ontwikkelde en optimaliseerde. 

Het volledige besturingssysteem is modulair en schaalbaar opgezet en maakt gebruik van een flexibel CAN-bus (CANopen protocol) netwerk. Met andere woorden: per kraan kan de klant in samenspraak met Hoeflon bepalen welke functionaliteit door de besturingscontroller wordt ondersteund. Maatwerk dus.

"Ons succes is voor een groot deel te danken aan het perfecte samenspel tussen mechanica, hydrauliek en de elektronica van Gepro"

Gert van Hoef
Hoeflon Compactkranen

Hoeflon Compactkranen
 • Remote controller

  Remote controller

  Voor het nauwkeurig bedienen van de hijskraan is een (draadloze) afstandsbediening gemaakt. Robuust en met een altijd (zelfs bij zonlicht) afleesbaar color TFT-display. Hierop is de de status van compactkraan en de lastmoment-belasting realtime en overzichtelijk af te lezen.

 • IO-Expander

  IO-Expander

  Hiermee sturen we de hydraulische functies aan en lezen we de sensoren uit die op de machine zitten. Meer kraanfuncties betekent meer IO-expanders, iets wat eenvoudig mogelijk is dankzij de CANopen bus.

 • Acculader

  Acculader

  De accu’s voor de besturingscontroller laden eenvoudig op met deze acculader! Door de ingebouwde LED's en sensoren heeft de machinist altijd inzicht in het laadproces en heeft hij altijd een volle accu.

 • Crane configurator

  Crane configurator

  Om het programmeren en afstellen van alle type kranen en mogelijke varianten te vereenvoudigen is de Hoeflon Craneconfigurator ontwikkeld. Met dit Windows PC programma is het mogelijk om via USB de minihijskraan van nieuwe firmware en parameters te voorzien.

Op de milimeter nauwkeurig

Voor nauwkeurig hijswerk heb je uitgekiende elektronica en geavanceerde software nodig. De signalen die de afstandsbediening draadloos uitzendt, zet de machine om in de juiste olieopbrengst voor de hydraulische cylinders en hydromotoren. Klinkt misschien wat ingewikkeld. Is het ook.

dither.png

Flexibel

Hoeflon wilde flexibiliteit, omdat zij een breed arsenaal aan kranen heeft. Met de door Gepro ontwikkelde Craneconfigurator-tool zijn de configuratie van functies, gevoeligheden en limieten van iedere machine eenvoudig naar klantwens in te stellen. Dit maakt het onderhoud van alle types en varianten eenvoudig. Om die reden is de elektronica ook flexibel en modulair opgezet. Maatwerk tot in de finesses, dát is Gepro.

canbus.jpg
_mmr4506.jpg

Alle kabels in handen

Hoeflon Compactkranen kunnen rijden, afstempelen en hijsen. Wat daarvoor nodig is: zes fingertip-joysticks en 18 membrane druktoetsen. Door de controller die we samen met Hoeflon ontwikkelden is bedienen kinderspel. Hij is zowel draadloos via RF als bedraad via de CAN-bus te gebruiken. Downtime? Komt zelden voor.

_mmr4501.jpg
hoeflon-machine-gepro.jpg