Overstappen naar een andere operator stond tot vandaag synoniem aan het fysiek wisselen van een simkaart. In bijvoorbeeld een mobiele telefoon is dat vaak eenvoudig uit te voeren, omdat deze telefoon bediend wordt door een persoon die het apparaat letterlijk binnen handbereik heeft.

Dit geldt niet voor simkaarten die zich bevinden in apparatuur die zich over de gehele wereld heeft verspreid en zelden tot niet bezocht wordt. Een simkaart wisselen is dan eigenlijk onbegonnen werk en in veruit de meeste gevallen bijzonder onrendabel.

Als je dus de simkaart niet kunt wisselen, kun je ook niet overstappen naar een andere operator. Een aardige lock-in van de operator, waarmee ook nog eens een vrij stevige positie in mogelijke onderhandelingen ingenomen kan worden.

Dit artikel is door Jeroen Gijzen geschreven, CCO van Sim Services geschreven en is onze partner voor het leveren van SIMcards.

1. WAAROM OVERSTAPPEN?

De connectie waarmee apparaten verbonden zijn aan een back-end speelt een steeds belangrijkere rol. In de eerste fase is het een ‘geinige’ feature, maar voor je het weet leunt het hele bedrijf op IoT gedreven oplossingen.

Niet alleen het aantal verbonden apparaten neemt toe, maar ook de behoefte aan specifieke andere diensten of functionaliteiten verandert gedurende de IoT journey die bedrijven doormaken.

Denk hierbij aan de dekking, ondersteunde netwerktechnologie, managementplatform, support, netwerkperformance of tarifering.

Vragen die vaak niet gesteld zijn toen het nog leuk was om ‘een apparaatje op het internet aan te sluiten’ of simpelweg niet in korte tijd uit te testen zijn.


1.1 Wat is eUICC

Om de financiële of operationele component van een propositie te kunnen verbeteren of hier op zijn minst invloed op te krijgen, kan er nu gebruik gemaakt worden van eUICC (Embedded Universal Integrated Circuit Card).

eUICC betekent Embedded Universal Integrated Circuit Card

Zonder fysiek de simkaart te wisselen kan er dus toch een andere MNO (Mobile Network Operator) op de simkaart geactiveerd worden. Bijvoorbeeld ook handig voor wereldwijde roll-outs waarbij één specifieke operator niet in alle regio’s onder de best passende voorwaarden connectiviteit kan bieden.

Of in regio’s waar juist permanent roaming restricties gelden zoals Canada, Brazilië en Turkije.

Zonder specifieke modificaties aan de hardware of aanpassingen in het productieproces kan dan het profiel van een lokale operator op de simkaart geladen worden.


2. Verschil multi-netwerk en eUICC

Een apparaat dat voorzien is van een simkaart van operator A uit land X, kan gebruik maken van netwerken in het buitenland afhankelijk van de afspraken tussen operator A en haar roamingpartners. Afhankelijk van de configuratie zijn er dan één of meerdere netwerken beschikbaar.

De laatste configuratie wordt ook wel een multi-netwerkoplossing genoemd. Het is zelfs mogelijk om wereldwijd op één specifiek netwerk te sturen, uitsluitend op klantverzoek natuurlijk, en meestal bedoeld om lokale problemen met een verbinding te verhelpen.

Ondanks de beschikbaarheid van meerdere netwerken waarvan gebruik gemaakt kan worden, blijft de dienstverlening zowel financieel, infrastructureel als support-technisch via operator A verlopen. eUICC maakt het mogelijk om juist ook dat gedeelte in de keten uitwisselbaar te maken.


2.1 ChipSim, Embedded sim via MFF2


Steeds meer apparatuur wordt voorzien van een chipsim, ook wel embedded sim genoemd of in productcodetaal MFF2. Dit is een speciale simkaart die op de PCB (printplaat) gesoldeerd kan worden.

Groot voordeel hiervan is dat het apparaat of de sensor kleiner uitgevoerd kan worden en het levert betere specificaties op. Een groot nadeel van deze oplossing is dat een simkaart wisselen nu echt geen optie meer is en in veel gevallen is het ook lastig om van tevoren te beslissen welke sim van welke specifieke operator er in het apparaat geplaatst moet worden.

De mogelijkheid om op enig gewenst moment, over-the-air, alsnog de best passende operator te selecteren biedt een ongelooflijke meerwaarde.

3. Compliancy met oude SIM kaart.

SIMkaart versus eUICC

eUICC klinkt als een eenvoudig concept, net zoals het verbinden van een apparaat aan het internet. Er wordt echter een enorme route afgelegd door infrastructuren van verschillende partijen voordat de data van het apparaat in de bedoelde back-end land.

De mogelijkheid om met eUICC te werken vergt van de gehele keten aanpassingen. De simkaart is fysiek anders, de operators dienen het te ondersteunen en ook de hardware waarin eUICC wordt gebruikt moet compliant zijn.

 Er zijn al een aantal standaarden gepubliceerd door de GSMA. De meest recente versie (3.2) geeft de meeste

vrijheid. In eerdere versies verschoof de ‘lock-in’ van de operator naar de simkaartleverancier, wat natuurlijk ook niet optimaal was. Zoek bij interesse eens op de GSMA website naar ”Remote Provisioning Architecture for Embedded UICC Technical Specification Version 3.2 27 June 2017”.

4. Nadelen eUICC

Met de introductie van eUICC lijken de mogelijkheden onbegrensd. Toch komen business cases met lage data volumes niet rond vanwege de extra opslag in de vaste abonnementskosten door toedoen van het eUICC platform.

En technisch gezien gaat eUICC ook niet werken met bijvoorbeeld NB-IoT, omdat SMS berichten niet ondersteund worden. En juist die heb je nodig om een profielwijziging uit te voeren. Gelukkig bieden we voor NB-IoT ook mooie andere mogelijkheden.

5. Wie is SIM Services?

Sim Service is in 2009 opgericht als early-adaptor in de verbonden wereld die toen nog M2M (Machine-2-Machine) werd genoemd. Sindsdien is Sim Services uitgegroeid tot dé onafhankelijke world-class IoT services provider. Connectiviteit op meer dan 600 mobiele netwerken in meer dan 200 landen en gebruikmakend van alle denkbare netwerktechnologieën. Security by design. Redundancy als vertrekpunt. Kick-ass support. Flexibele tarief plannen. Onderscheidend management platform en virtual hosting services. Dit alles mogelijk gemaakt door een bevlogen en ervaren team van IoT-fanaten.