Tegenwoordig loopt bijna iedereen met een smartphone. We kunnen ons geen wereld voorstellen zonder internet en mobieltjes.  De mensheid communiceerde al vroeg met licht, rook en vlaggen om op afstand boodschappen over te brengen. De ontwikkeling in de telecommunicatie zijn woest snel gegaan!

Digitaal is allang normaal

Dit waren eigenlijk  berichten in digitale vorm : licht aan of uit, wel of niet rook, vlag op een bepaalde positie.  De volgende ontwikkeling  was met behulp van elektriciteit waarin met morse tekens ( streep of punt) de boodschap werd overgebracht door draden gevolgd door radio golven in de lucht.  Al snel daarna kon men ook analoge spraak signalen over draden en door de lucht verzenden tot vandaag Wifi-6E

Ontwikkeling in telecommunicatie gaan keihard

De laatste 100 jaar zijn er ontzettend veel ontwikkelingen geweest op het gebied van  telecommunicatie. Oorlogen en commerciële belangen zijn meestal de initiator geweest van deze ontwikkelingen. In 1919  was het  Hanso Izerda die in Nederland de 1e  officiële radio omroep uitzendingen ter wereld verzorgde !  Zijn redenen waren het verkopen van zijn eigen radio ontvanger onderdelen !

In dezelfde tijd werd ook de schep in grond gestoken voor de Nederlands Seintoestellen Fabriek in Hilversum.  De NSF (naderhand opgegaan in Philips Telecommunicatie) was opgericht door de Nederlandse koopvaardij om niet meer afhankelijk te zijn van Italiaanse leveranciers van telegrafie en zendapparatuur die in de 1e wereldoorlog niet konden leveren aan Nederland.

In de afgelopen 00 jaar hebben tal van ontwikkelingen in Nederland plaats gevonden op het gebied van telecommunicatie. Veel daarvan is en was in musea te vinden maar in deze nieuwe internet tijd is digitaal erfgoed een meer toekomst bestendig concept.

In 50 vensters door de telecommunicatie geschiedenis

De stichting Telecommunicatie Erfgoed Nederland (sTEN) is de initiator van  het opzetten van een zgn. telecommunicatie  canon.  Middels maximaal 50 vensters krijgt de lezer een reis door de tijd die de verschillende technieken, producten en principes van onze (Nederlandse) telecommunicatie historie beschrijft.

Op dit moment zijn de onderwerpen oa :  hoe ging dat vroeger, de verre spreker, draadloos (nog) verder , een web van lijnen, ik verbind u door, beeld van verre , een park van zenders , radio uit de muur etc.

Dit alles is te vinden op de volgende site :

http://telecomcanon.nl/

Dit artikel is geschreven door Ruud Klaui, vrijwilliger van de sTEN. In de komende tijd zullen meer en meer onderwerpen opgenomen in de canon.